Capaciteitstarief: je factuur gebaseerd op je piekverbruik
Dag- en nachttarief ken je, tenminste als je meter daarop afgestemd is. Je weet dus dat je minder betaalt voor de elektriciteit die je tussen 21 uur en 7 uur gebruikt. Dat is ook de reden waarom we met zijn allen onze wasmachine, droogkast en vaatwas klokslag 21 uur aanzetten. Maar net die gewoonte kan ons vanaf nu duur komen te staan door de invoer van het capaciteitstarief. Wat is dat nu juist en hoe vermijden we een nog hogere energiefactuur? We leggen het even aan je uit.
Wat is piekverbruik?
Om helemaal te begrijpen waar dat capaciteitstarief vandaan komt, moeten we beginnen met de term piekverbruik. Piekverbruik is het moment waarop je het net het meeste belast. Wanneer je dus tegelijk je wasmachine, droogkast en vaatwas laat draaien, zal je het elektriciteitsnetwerk heel hard belasten. Je neemt namelijk veel elektriciteit tegelijk af.
We zien dat vooral ’s ochtends, wanneer iedereen tegelijk opstaat, doucht, koffiezet, ontbijt met het licht aan. Maar ook ’s avonds wanneer iedereen thuiskomt na school of werk en begint te koken, tv kijkt, de tablet of gsm oplaadt, de elektrische wagen in het stopcontact steekt …
Waarom is piekverbruik slecht voor het net?
Onze elektriciteitsnetten werden ooit ontwikkeld als eenrichtingsverkeer. De producenten plaatsen elektriciteit op het net, en wij verbruiken ze. Maar door de toenemende hernieuwbare energie zijn we zelf ook voor een deel producent geworden, wat wil zeggen dat ook wij elektriciteit toevoegen aan het net. Maar daarvoor is het net eigenlijk niet gemaakt.
Zelf elektriciteit plaatsen op het net én veel elektriciteit tegelijk verbruiken, zorgt voor pieken in het verbruik. Die pieken belasten het net enorm, wat in het slechtste geval voor uitval kan zorgen. En om dat te vermijden, werd het capaciteitstarief in het leven geroepen.
Wat is capaciteitstarief?
Je elektriciteitsfactuur bestaat uit verschillende onderdelen. Het grootste deel wordt bepaald door je verbruik. De vaste kosten zijn de zogezegde netkosten: de kosten voor het beheren en onderhouden van elektriciteitsnetten. Die netkosten waren vroeger voor iedereen gelijk, maar vanaf nu zullen die bepaald worden door je piekverbruik. Dat heet het capaciteitstarief. Hoe minder je het net belast, hoe minder je dus zal betalen voor die vaste kosten.
Dit tarief werd ingevoerd door energieregulator VREG om mensen bewust te maken van hun verbruik én om het net zo min mogelijk te belasten. Op die manier willen ze mensen aanmoedigen om anders met energie om te gaan.
Wat kan je doen om extra kosten te vermijden?
Zo weinig mogelijk verbruiken, maar dat probeer je sowieso al te doen in deze tijden. Waar je wel het verschil kan maken, is door je verbruik te spreiden in de tijd. Laat bijvoorbeeld eerst je wasmachine draaien, pas als je was klaar is, schakel je de vaatwasmachine in, daarna laad je je gsm op en daarna je tablet. Let erop dat je niet alle machines tegelijk aansteekt, maar verspreid je verbruik zoveel mogelijk.
Heb je zonnepanelen? Dan verbruik je best de energie die je opwekt onmiddellijk. Laad je gsm overdag op, programmeer je wasmachine zodat ze om 14 uur begint te draaien … Zo ben je onafhankelijk van het net, want je verbruikt je eigen opgewekte energie.
Heb je nog geen zonnepanelen?
Dan is dit het uitgelezen moment om er toch aan te kopen of te huren. Dat is namelijk een excellente manier om je energiefactuur binnen de perken te houden. Als jouw energiemakelaar en adviseur kunnen we je begeleiden bij de aankoop of huur van zonnepanelen.
Nog vragen of graag advies over zonnepanelen?
Neem contact op, bij Gaele gidsen we je graag door het veranderlijke energielandschap.
Denk je eraan om aan energiedelen te doen?
Wil je zeker zijn dat je energiecontract daar
optimaal op afgestemd is?
Gerelateerde berichten
Warmtepompen voor uw verwarming
Lees meer
Isoleren in 5 vragen
Lees meer
Hoeveel shoppingbudget hou jij over?
Lees meer